torsdag 6 september 2012

Hönökaka


Hönökakor
2 st

Ingredienser:
25 g jäst
1 msk margarin
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 msk sirap
3 dl rågsikt
2 ½ – 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Tips! Om du vill kan du byta ut 3 dl rågsikt mot 3 dl vetemjöl.
Vi bytte ut rågsikten mot vetemjöl.

Baka så här:
1. Sätt ugnen på 300°.
2. 25 g jäst smulas ner i en bakbunke.
3. 1 msk margarin smältes i en kastrull.
4. 2 dl mjölk hälles i. Låt degspadet bli fingervarmt, 37°, och häll det över jästen.
Rör om med en trägaffel så att jästen löses.
5. ½ tsk salt, 1 msk sirap, 3 dl rågsikt tillsättes och röres om.
6. 2 ½ – 3 dl vetemjöl tillsätt först den mindre mängden mjöl. Arbeta degen smidig och tillsätt ev
mer mjöl.
7. Låt degen jäsa i bunken ca 15 min.
8. Smörj två plåtar eller lägg på bakplåtspapper.
9. 1 tsk bakpulver strös över degen som knådas smidig på mjölat bakbord.
10. Dela degen i två delar som formas runda. Låt dem ligga på bakbordet med bakduk över att jäsa i
ca 15 min.
11. Kavla ut utan att knåda degen till två stora ½ cm tjocka, runda kakor. Använd gärna en
kruskavel.
12. Kakorna naggas med en brödnagg eller en gaffel.
13. Grädda brödet genast mitt i ugnen. Tid 3-5 min. Låt brödet svalna på ett galler med bakduk över.

Jag jobbade med Noa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar