Hönökakor
2 st
Ingredienser:
25 g jäst
1 msk margarin
2 dl mjölk
1 msk sirap
3 dl rågsikt
2 ½ – 3 dl
vetemjöl
1 tsk bakpulver
Tips! Om du
vill kan du byta ut 3 dl rågsikt mot 3 dl vetemjöl.
Vi bytte ut
rågsikten mot vetemjöl.
Baka
så här:
1. Sätt
ugnen på 300°.
2. 25 g jäst
smulas ner i en bakbunke.
3. 1 msk
margarin smältes i en kastrull.
4. 2 dl mjölk
hälles i. Låt degspadet bli fingervarmt, 37°, och häll det över
jästen.
Rör om
med en trägaffel så att jästen löses.
5. ½ tsk
salt, 1 msk sirap, 3 dl rågsikt tillsättes och röres om.
6. 2 ½ – 3
dl vetemjöl tillsätt först den mindre mängden mjöl. Arbeta degen
smidig och tillsätt ev
mer mjöl.
mer mjöl.
7. Låt degen
jäsa i bunken ca 15 min.
8. Smörj två
plåtar eller lägg på bakplåtspapper.
9. 1 tsk
bakpulver strös över degen som knådas smidig på mjölat bakbord.
10. Dela degen
i två delar som formas runda. Låt dem ligga på bakbordet med
bakduk över att jäsa i
ca 15 min.
ca 15 min.
11. Kavla ut
utan att knåda degen till två stora ½ cm tjocka, runda kakor.
Använd gärna en
kruskavel.
kruskavel.
12. Kakorna
naggas med en brödnagg eller en gaffel.
13. Grädda brödet genast mitt i ugnen. Tid 3-5 min. Låt brödet svalna på ett galler med bakduk över.
Jag jobbade med Noa.
13. Grädda brödet genast mitt i ugnen. Tid 3-5 min. Låt brödet svalna på ett galler med bakduk över.
Jag jobbade med Noa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar