Scones
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 msk olja
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen
på 250°.
Blanda vetemjölet,
bakpulvret och saltet i en skål med en trädsked.
Blanda olja och filmjölk i
en annan skål. Häll sedan över mjölblandningen i den och blanda
ihop till en deg. Platta ut till två jämna bröd och lägg på ett
bakplåtspapper. Grädda sedan i ugnen i 5-10 minuter.
Jag jobbade med Rebecka även
denna gången och det gick jättebra.
Skillnad mellan jäst och
bakpulver:
Jäst är en svamp som äter
socker från degen och när degen jäser bildas koldioxid.
Koldioxiden utvidgar luftbubblorna som redan finns i degen. Om man
inte har något socker i degen så tar det längre tid för degen att
börja jäsa. Det finns både torrjäst och färsk jäst. För att
torrjästen ska börja jäsa behöver den vatten så att jästsvampen
vaknar till liv.
Bakpulver är en kombination
av en eller flera syror och en bas. Oftast är basen bikarbonat. När
bakpulvret kommer i kontakt med vätska ifrån smeten och värme
ifrån ugnen så reagerar syran med basen och koldioxid bildas,
alltså blir degen luftig. Det finns syror som reagerar snabbt eller
långsamt.
Bakpulver går alltså
mycket snabbare att baka med eftersom du inte behöver vänta på att
brödet ska jäsa. Man använder främst jäst när man bakar bröd
och bullar. Bakpulver använder man mest till muffins och snabba
frallor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar